26 Ağustos 2014 Salı

Turing

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu kendi sitesinde ( turing>> mavi karne )
bu konuda oldukça genel ve yaralı bilgileri vermekte. Sitedeki ilgili yazılanları buraya ekliyorum.Ve her madde'nin yanında kırmızı renkli olan yazılar kendi yorumlarım.


ISTENEN BELGELER
I) Çalışan yabancılar :
a) İkamet Tezkeresi (Türk soylu yabancılar, ikamet tezkerelerine "çalışmadan muaftır" ibaresini işleterek işlem yaptırabilir.) Bu belgeye Mavi Kart sahiplerinin artık ihtiyacı yok. Sadece Mavi Kart yeterli. 
 pasaport ve sürücü belgesi (fotokopileriyle beraber)


b) İlgili Bakanlıktan alınmış Çalışma İzni fotokopisi. Bu belgeye Mavi Kart sahiplerinin artık ihtiyacı yok. Sadece Mavi Kart yeterli. 
c) Çalışma izninden muaf olan yabancılar için SGK'dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) Türkiye'de çalıştıklarına dair resmi belge. Bu belgeyi aynı zamanda turkiye.gov.tr adresinden de kendiniz çıkarabiliyorsunuz. Barkod bilgisi olduğundan resmi nitelik kazanıyor.
d) Taşıtın kendine ait oldugunu gösteren taşıt ruhsatı, satış varsa, ilgili konsolosluktan satış sözleşmesi (satıcıya ait ruhsat fotokopisi ile birlikte)
e) Çalıştıgı ış yerinden Kuruma hitaben görevini ve süresini belirten yazı. (şirket imza sirküleri fotokopisi ile beraber) Şirketin antetli kağıdına yazılması gerekiyor.
f) İlgili Gümrük Müdürlüğü’nden alınmış Araç Tespit Tesellüm Tutanağı Bu belgeyi işlem yaptırmak istediğiniz Gümrük müdürlüğü neresi ise onlar veriyor.
g) Taşıtın, motor hacmi ve model yılına göre teminat. (Nakit veya Kurum örnegine uygun, vadesiz banka teminat mektubu) Lütfen teminat bilgisi için triptik@turing.org.tr adresine e-posta gönderiniz , TEMİNAT MEKTUBU ÖRNEK METNİ İÇİN TIKLAYINIZ
h) Taşıt sahibi tarafından doldurulup imzalanacak başvuru formu. BASVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ

45 yorum:

  1. merhaba;
    yazdıklarınız harika günlerdir arıyorum dediğiniz gibi herhangi bir bilgi net olarak yok internet ortamında. merak ettiğim konu 72.000 TL lik teminat mektubunu bankaya parayı yatırarakmı aldınız? yoksa banka ile ilişkileriniz iyiydi o nedenlemi verdiler? bununla birlikte bir bankaya başvuru yaptım şahsa teminat mektubu vermediklerini belirttiler. varmıdır böyle birşey ? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım faydası olur blogun. Bazı bankalar vermiyor bireysel teminat mektubunu. Teminat mektubu metnini gösterin ve veren banka ile görüşün. Aracın kendisini teminat olarak göstermeye çalışın (ben de olmadı ama belki sizde olur). Ben tüm hesabımı TMektubunu aldığım bankaya taşıdım ve maaş ı da teminat olarak gösterdim.

      Sil
  2. yazınızın faydası kaçınılmaz. çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Olağan üstü bir iyilik şüphe yok.
    maaşınızı nasıl teminat olarak gösterdiniz.Aracı eşim alacak. Ben maaşımı teminat göstererek teminat mektubu alabilirmiyim belki bilirsiniz? hangi banka?

    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, siz de olası farklı tecrübeleriniz olursa buradan belirtirseniz başka insanlara da faydası olacaktır. Teminat mektubu için bankalar her müşteriye farklı muameleler de bulunabilmektedirler. O sebeple bir banka vermedi ise başka bankaları kontrol etmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  4. Tekrar merhaba;
    Almanya'dan aldiginiz aracin vergisini odedinizmi acaba? Yada odendikten sonra geri alinabiliyormu? Bu konu hakkinda bilginiz varmidir? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldığımız belgenin adı Yabancı Taşıt geçici giriş karnesi. Yani bir ithalat söz konus değil o sebeple burada vergi de ödenmiyor. Sanırım Bunu kastediyorsunuz.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Hocam

    Eşim Avusturya Vatandaşı ve pasaportuna sahip, resmi ve hukuki işlemler sonucu Türkiye vatandışlığından çıkış işlemi gerçekleşti ve kendisine mavi kart verildi. Fakat birçok yeri araştırdıktan sonra kafam karıştı.

    Yurtdışından araç getirip kullanma hakkımız var mı yokmu nasıl teyit edebiliriz?

    3. yaşını geçmemiş araç getirelbilir deniyor doğrumudur?

    Araç satışını Türkiye'de mi gerçekleştirebiliriz yoksa Avrupa'da olabilir mi olursa teminat mektubunu bozmamızda sıkıntı yaşarmıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; arac getirme ve kullanma hakkiniz var. Bu ise ulkemizde turing klup adi altinda bir birim bakiyor. Sitesinde mavi ruhsat basligi altinda tum sorulariniza yanit bulabilirsiniz. Bu blogu bir yere kopyalayin arkasindan gelecek sorularinizin cevabi olacaktir.

      Sil
    2. Arkadaş güzelce yanıtlamış. Ben sadece şunu ekleyebilirim, Mavi Kartı olanların/veya oturma izni iel TR de yaşayan yabancıların Yabancı Taşıt Giriş Karnesi (nam-ı diğer Mavi Karne) ile araç getirebilmeleri ile ilgili en aktüel durumu Turing den sorgulamaları iyi olur. Ben aracımı Temmuz-2014 de getirmiştim. Olası bir değişiklik varsa Turing bundan ilk haberdar olan kurum olacaktır.

      - yaş sınırı bu halde olmuyor Zira Aracı Türkiyeye geçici ithal etmiş olacaksınız.
      - Araç Türkiye de satılabiliyor ancak sadece Yabancılara. Internette 'yabancıdan yabancıya' diye aratırsanız bilgi sahibi olabilirsiniz. Mantıken araç millileştirilmediği için Türkiye'nin malı değil. O sebeple Yurt dışına cıkarıp ta satabilirsiniz.
      - Teminat mektubu aracı sattığınız veya Yurtdışına çıkış öncesi Mavi karne iptali işlemleri yaptığınız sırada bozdurulabilir.

      Sil
    3. Turing Klüp aracın MTV ni ödeyeceğimizi söylemişti. siz aracınız için MTV ödemiyormusunuz? beni yanlış anladım :)

      Sil
    4. Burada anlatılanlar aracın plakasının Türk plakasına çevrilmesi ve Mavi karne alınması hakkında. MTV yi bu durumdan sonra yurtdışında ödemeyeceğinize göre tabi ki Türkiye 'de ödeyeceksiniz.

      Sil
  7. Ben yabancıyım, Türkiyede çalışıyorum şu an. Çalışma ve oturma izinlerim var. Yazda kendi aracımla (yabancı plakalı) Türkiyeye gelmek istiyorum.
    En fazlası 4-5 ay araçla kalmağı düşünüyorum, sonradan aynı araçla Türkiyeden gidicem.
    Bu mümkün mü acaba?

    Turinq klüptan mavi plaka almam için bankaç teminat mektubu vermiyor. Prosedur da uzun olduğundan yapdırmağı düşünmüyorum. Zaten kısa süreden sonra ülkeden gidicem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu soruya gümrük müdürlüğü cevap verebilir. Ama duyduğum bir uygulama birisinin aracını TR ye getirirken aynı yıl içinde yurt içinde 6 aydan fazla kaldığı için aracın girişine izin vermedikleri yönünde idi. Ama bu kişi bu blogda anıldığ gibi MA plakaya çevirmek istiyordu. Belki bir kaç ay kalıp gidecek derseniz girişe izin verebilirler. Net bir bilgi bulursanız burada paylaşın lütfen.

      Sil
  8. Evet, bir kaç ay kaldıkdan sonra olan eşyalarımı tolpayıb gidecem. Gömrük müdürlüğune nasıl ulaşabilirim? email-e cevab veriyorlar mı?

    YanıtlaSil
  9. Almanyadan alinan arabalar alman hukumetinin araclarda %19 luk vergisineyle aliniyor , alman araba internet sitelerinde de araclarin net parasi ve brut parasi yazar brut parasindan almanyadan alip tr ye getirildikten sonra % 19 luk vergiyi geri alabiliyoruz ,, peki siz bu vergiyi geri aldiniz mi aldiysaniz nasil aldiniz hangi belgeler gerekti ve ne kadar surede alabildiniz

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, teminat mektubu masraflarınız ne kadar oldu acaba? Yıllık ödemeniz var mı, varsa ne kadar? Bazı bankalar yıllık %4 oranında ödeme istiyorlar. (Blog çok faydalı olmuş, çok teşekkürler!!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para blokesiz veriyorlarmi teminat mektubunu? Tum bankalara gittim fakat vermiyorlar. Baska bir yolu varmi acaba ?

      Sil
    2. Leo: masrafları belirttiğim yerde yazıyordu sanırım atlamışsınız. %1 e anlaştım bankaile. Rica ederim.
      hakann: Banka ile sizin aranızdaki anlaşmaya bağlı. İpotek de kabul edebilirler veya maaş blokesi gibi başka garantiler.

      Sil
  11. merhabalar. ben yabancı uyrukluyum ve türkiyede çalışma iznim var. almanyaya gidip araba almak istiyorum. oradan alacağım için yabancı plakalı araç olacak. sonra o aracı türkiyeye getirip kullanmak istiyorum. türkiyeye girişte herhangi bir problem olur mu? gümrükte problem çıkar mı? yoksa problem çıkmadan yabancı plakayla türkiyeye girip daha sonra turinge teminat yatırıp ma/mz plaka alınabiliyor mu? olayın işleyiş sırası ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog'un tamamını okudunuz mu? Okuduysanız cevapları zaten orada mevcut, veya başka bir şeyler mi sormak istediniz, anlayamadım.

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. almanyadan sıfır araç aldığımızda plakasız türkiyeye girebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı soruları her başlık altında neden soruyorsunuz?? yoksa sisteminizde mi bir problem var?

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba
    Ben yabanci uyruklu 2.sinif eczacilik fakultesinde ogrenciyim istanbulda .bu yil kendi aracimi turkiyeye getirmek istiyorum sorum şu mavi plaka icin gerekli olan turing teminat icin baskasinin(bir yakinimizin)turkiyede olan ofisini veya evini epote edebilirmi bi daha tekrarliyim BASKASININ MULKINU KENDIMIN DEGIL
    COK TSK EDERIM

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, yazınız için öncelikle teşekkürler. Biz Türkiyede misafir plakalı bir araç aldık. Yani aracı yurtdışından getirtmedik. Bunun aşamaları ile ilgili bilginiz var mı acaba? Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bilgim yok. Aracı üzerinize alma işinden sonraki safhalar aynı olsa gerek. Eğer başınızdan geçenleri bildirirseniz sizin adınıza buraya eklerim başkaları da faydalanmış olur :).

      Sil
  17. Bu tur islemlere pek gerek kalmadi arkadaslar 13.10.2015 itibari ile yabanci plakali araclar turkiyede 2 yil kullanilabilecek. İki yil sonra giris cikis yapilacak sanirim cok net degil bilgilerinize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim Mavi kart sahibi Avusturya Vatandaşı 3 yıla yakındır evliyiz , TR'de 6 ayı doldurmadan giriş-çıkış yapıyor orda aracı var onu getirtmek istiyoruz. Yabancı plakayla araç TR'de 2 sene kalabildiği doğrumudur? Eğer doğruysa bu durumda kasko-vergi vs işlemleri sadece yurtdışına mı ödeniyor TR için herhangi bir vergi oluşcak mı ayrı ? Anladığım kadarıyla bu durum ile YTGGK farklı bir durum ? Yardımcı olursanız sevinirim.

      Sil
    2. 2 yıl kullanım ile ilgili kanunlar belirgin hale geldi. internetten bulup okuyabiliriniz. araç sahibinin yakın zamanda min. 180 gün yurtdışında kalma şartı falan var.

      Sil
    3. http://www.memurlar.net/haber/571029/
      burada maddelerin çoğu var.

      Sil
  18. merhaba, öncelikle faydalı yazınız için teşekkürler.
    ben türkiyeden ma plaka ikinci el araç almayı düşünüyorum. aracın satışı konsoloslukta yapılıyor sanırım.
    ilk aşamada satışı gerçekleştirip sonrasında turing kurumuna mı gitmem gerekiyor? istanbul merkez binasına giderek bireysel başvuru ile mi işlemleri başlatıyorum? (yani önce satın alma, sonrasınd turing kurumunda işlem başlatma)
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet önce alım sonra diğer işlemler. Ama her zaman öncesinde olabilcek pürüzleri kestirmek için Turing ile bir konuşun.

      Sil
  19. Merhaba Alman vatandaşıyım mavi kartliyim.benim anliyamadigim Turkiyeye kesin donus yapıp misafir plakalı araç almak istiyoruz. Bu aracı alabilmek için çalışma Bakanlığından çalışma müsadesi yeterlimi,yoksa illaki bi yerde çalışmamızmi gerekiyor.Çalışmadan bu araca binemezmiyiz lütfen aydinlatirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MA plaka almanız için
      - Türkiye'de SGK lı olarak çalışıyor
      - veya Yurtdışından emekli

      olmanız ön şart.

      Sil
    2. Merhaba yazınız çok güzel teşekkür ederim öncelikle. Ben yabancı uyrukluyum SGK çalışanıyım türkiyede bi dairem var ve yabancıdan yabancıya araç almak istiyorum dairemi teminat olarak gösterebilir miyim bir bilginiz var mı ?

      Sil
  20. mavi kartlı iseniz zaten çalışma müsadeniz var demektir. teminatı yatırdıktan sonra problem olacağını düşünmüyorum. en başta zaten yazıyor.

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba eşim yabancı uyruklu oturumu bulunuyor, çalışma izni de çıktı. şimdi ülkemizde yabancıdan yabancıya satışı olan arabalardan alabilirmiyiz. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sigortalılık(işe başlama) başlangıç tarihi Türkiye'ye girişinden itibaren son 6 ay içerisinde oldu ise Yurtdışından da araç getirebiliyor. Aksi takdirde sadece Türkiye'deki yabancıdan satılan araçları alabiliyorsunuz ve Mx plaka olarak kullanabiliyorsunuz.

      Sil